Mindenkinek nagy élmény, ha ott lehet egy új dolog születésénél. A fotós ember is így van ezzel és örömmel tölti el, ha az megalkotásának pillanatait megörökítheti. Így voltam ezzel jómagam is, amikor a szolnok-szandaszőlősi repülőtérre hívtak ejtőernyős barátaim egy ősbemutatóra.

Az időjárás kegyes volt hozzánk. Tiszta kék égbolt, minimális szél. Elindult az ejtőernyős üzem. A szomszéd helikopter bázisról érkező Mi-8-as fedélzetére egymás után szálltak fel az ejtőernyősök, hogy végrehajtsák kijelölt feladatukat. Közülük hárman, Méhész Sándor, Molnár Tamás és Zsarnai Zsolt különleges dologra készült. Egy látványos formáció ugrás végrehajtását próbálták megvalósítani. A forgószárnyas fedélzetének elhagyása után a megszokott zuhanás után nyíltak az ernyők. Ezek is különlegesek, a nemzeti színekben játszottak. Egymás után bomlott ki a piros, fehér és zöld kupolák. Az ejtőernyősök hamarosan egymás felett állva helyezkedtek el. Ekkor összecsatoltál egymást és következőt a következő formáció a banán. A banán, amikor több ejtőernyős úgy süllyed a föld felé, hogy kupoláik összeérnek. A magyar sportolók össze is láncolták egymást és így haladtak folyamatosan a föld felé. Közel negyven méter magasságban szétbontották a formációt és egyenként értek földet.

A próba sikerült, hármasban már tökéletesen megy, jöhet a kihívás, a négyes formáció. A csapathoz Szabó Konrád csatlakozott és kialakult az ejtőernyős ősbemutató szereplő gárdája. Molnár Tamás a piros, Zsarnai Zsolt a fehér, Szabó Konrád a zöld és Méhész Sándor a kék ernyővel ugrott ki a Minyoból. Itt tenném hozzá, hogy az ernyőket nem formaugráshoz, hanem célba ugráshoz tervezték, amivel sokkal nehezebb végrehajtani ezt a feladatot. A helikopterből kiugrás után a recept ugyanaz. Először egymás felé helyezkedik el a négy sportoló, itt összekötik egymást majd átalakítják a formációt banánná. Minden sikerült. A négyes banán formáció kilencszáz méter magasan tökéletesen összeállt, először hazánkban.

Az égre tapadt szemek gyönyörű képeket láthattak. A nap sugaraiban tündökölt egymás mellett a négy kupola, kirajzolva a nemzeti és az Európai Unió színeit. A négyes ötszáz méterig haladt együtt, mikor a kék ernyővel levált Méhész Sándor, és hátulról kísérte a magyar trikolórt formázó hármas banánt, amely formációt közel harmincméteres magasságig hoztak le a sportolók.

Sikerült az ősbemutató. A lelkes csapat folyamatosan tökéletesíti a formációt és szerencsére egyre több rendezvényen láthatjuk őket viszont. A rutinos repülőnapra járok láthatták a hármas, trikolor formációt a tavalyi kecskeméti repülőnapon is.

 

A négyes banán születése-képekben

Szerző: sdragon  2009.10.29. 20:40 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dragonnews.blog.hu/api/trackback/id/tr561485004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása