Július első napjaiban ismét műrepülők hangjára kapták fel a fejüket a balatonfüredi Tagore sétányon sétáló emberek. A kíváncsiskodók hamar választ kaptak, mi ez kérdésükre. Ismét itt rendezik meg a Grand Aero Challenge légitriatlon műrepülőversenyt.

Idén már másodszor mérték össze tudásukat a világ vezető műrepülő pilótái a Balaton felett. A pilóták,  Veres Zoltán, a hazai vendéglátó mellett Larry Beamish és Nigel Hopkins Dél-Afrikából, Francesco Fornabaio és Andrea Fossi Olaszországból, Peter Podlunsek Szlovéniából és Goger Attila Erdélyből érkeztek. A repülők is világszínvonalúak, MXS, MX-2, CAP 231 és Extra-300.

 

 

 

 

 

 

 

 

A verseny, mivel triatlon, három versenyszámból áll. Elsőként a szinkron műrepülés.
Mi is lehet izgalmasabb, mint amikor két műrepülőgép a Balaton felett szinkronban repül egymással. A két pilóta a balatonfüredi kikötő vízfelülete felett méri össze tudását.
A feladat során a két versengő repülőgép egyszerre repül át a rajtvonalon majd ugyanazt a műrepülő programot repülik le szinkronban egymással. A futamot az ugyanazon pályát kevesebb idő alatt lerepülő versenyző nyeri meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A pilóta párok egymás után érkeztek az öböl felé és hajtották végre egymás után a kötött gyakorlatokat. Talán leglátványosabb az utolsó páros Peter Podlunsek és Veres Zoltán, akik szinte másodpercre pontosan hajtották végre a feladatot, teljesen szinkronban.





















A szinkronrepülés után egy kis pihentető látványosság, ejtőernyős bemutató. Az Albatros ejtőernyős klub tagjai Méhész Sándor (Honvéd Sport Repülő Egy.) kiegészülve látványos bemutatót tartott. A nemzeti zászló színeit varázsolták az égre füstölőkkel a magyar zászló kísérése közben, relóztak és sikeresen a rózsákat nem bántva érkeztek a kijelölt érkezési területre a móló melletti Rózsa kertbe.



















A délután a ballon vadászattal kezdődött, amikor egy meterológiai lufit kellett a repülőgép légcsavarjával leküzdeni. Elsőre egyszerűnek hangzik a dolog, de nem egyszerű mutatvány. A profi pilóták többszöri próbálkozásra tudták megsemmisíteni a nagyon mozgékony célt. Volt nagyon eredményes pilóta, de volt aki csodálatos köröket írt le a felszálló lufi körül.




















Az egyéni harc után következett az igazi látványosság, az egyéni szabad stílusú műrepülés zenére. Itt kiélte minden pilóta a kreativitását és megmutatta műrepülő tudását. A Tagore sétányt ellepő nézők szemei folyamatosan az égre tapadtak és figyelték a figurákat.  Egy-egy program után elismerő tapssal köszönték meg a nem mindennapi látványt.



















Az izgalmas verseny véget ért, a birák összesítették az eredményeket és az ünnepélyes díjkiosztón dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, az esemény fővédnöke és dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, az esemény védnöke jelenlétében adták át a díjakat.





















A verseny jó hangulatban telt mind a közönség, mind a szervezők, mind a pilóták között és már várják a verseny következő állomását Brassóban idén augusztusban.




















A verseny eredmények

A verseny képekben


 

Szerző: sdragon  2010.07.05. 10:58 Szólj hozzá!

Címkék: balatonfüred ejtőernyő műrepülés veres zoltán extra 300 műrepülő grand aero challenge mxs mx 2 nigel hopkins méhész sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://dragonnews.blog.hu/api/trackback/id/tr242130374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása