Magyar ejtőernyősök ugrottak bemutatót Szarajevóban. Az átlag olvasónak ez csak egy egyszerű hír, de ha az esemény mögé nézünk, sok érdekességet találunk.

Ez az ugrás sok elsőséget is magába foglal.
A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége szervezésében először ugrott magyar ejtőernyős műveleti terület felett a II. világháború óta.
Először bontott kupolát Szarajevó felett magyar ejtőernyős.
Először ugrottak magyar ejtőernyősök Sikorsky S-70A Blackhawk típusú helikopterből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A profi végrehajtást természetesen profi előkészítés előzte meg. Pénteken a gyakorlással telt. A tízfős katonákból és rendőrökből álló csapat ismerkedett a helikopterrel, a földön próbálták el, hogyan tudják legideálisabban elhagyni a forgószárnyas fedélzetét. A „száraz” edzés után irány a fedélzet, emelkedés a kijelölt ugrási magasságra, ugrás! Az elmondások szerint nagyon sokat tanultak a Blackhawkból való ugrás során. A magyar csapat mindent sikeresen eredményesen hajtott végre, pedig a feladat nem egyszerű. Ismeretlen gépből ismeretlen területre kiugrani, nem mindennapi teljesítmény.


 

 

 

 

 

 

 

A sikeres gyakorlás után következett a fő attrakció. A magyar sportolók a 7. Gyermeknapi Fesztivál elsőszámú fő látványossága voltak. Kis- és iskolás gyermekek tátott szájjal bámulták, hogyan ugranak ki a helikopterből a magyar ejtőernyősök, hogyan zuhannak, és hogyan bontják ki ernyőiket és hogyan táncolnak kupoláikkal a levegőben, majd hogyan érnek földet.



 

 

 

 

 

 

 

 

Ilyen feladat végrehajtása közben is adódhatnak kisebb nagyobb problémák, amit a lélekjelenlét és a rutin megold. A szombati nap során az osztrák pilóták igen intenzív süllyedéssel közelítették meg az ugrási területet. ennek következményeként két ejtőernyős CYPRESS nyitóautomatikája működésbe lépett és kinyitotta a mentőernyőt. Mit tesznek ilyenkor a fedélzeten? Kell egy gyors döntés. A rutinos nyugdíjas ugró javaslatot tesz az ifjabb Jumpmasternek és már szól is a rádióban az utasítás a pilóták felé: GO HOME! Irány vissza a bázisra! Ott felveszik a tartalék felszerelést és már haladnak újra a stadion felé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az esti megbeszélésen, amit repülős körökben csak "reputáninak" becéznek az emberek, az ajándék barackpálinka mellett elmesélték a magyarok, hogyan is működik a biztosító készülék az ejtőernyőn. Jobb későn, mint soha.



 

 

 

 

 

 

 

 

Mindezek ellenére a siker nem maradhatott el: a leérkezett ejtőernyősöket megrohamozó gyereksereg, és Susanne Prahl, a fesztiváligazgató széles mosolya és kézrázása feledtette a problémákat és a trópusi meleget.


 

 

 

 

 

 

 

 

A közös munka jól záródott. A kezdeti távolságtartástól, amikor még "crazy jumper"-ként titulálták a magyar ugrókat az osztrrák pilóták a búcsúnál már örömmel konstatálták, hogy ilyen vér profi ugrókkal volt dolguk. Megszokhattuk, gondolták magukban a magyar ejtőernyősök!

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyar Honvédség részéről Méhész Sándor nyá. őrnagy, Molnár Tamás nyá. százados, Lázár Tibor százados, Kollár Gábor főhadnagy, Bánfi Sándor zászlós, a Rendőrség részéről pedig Kiss György őrnagy, Váradi Tamás hadnagy, Dr. Gedő László törzszászlós, Környei László zászlós és Figlár István főtörzsőrmester vettek részt az úttörő vállalkozásban.



 

 

 

 

 

 

 

 

Köszönet a képekért és az információért Méhecskének!

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző: sdragon  2010.06.15. 11:44 Szólj hozzá!

Címkék: sándor nato ejtőernyő molnár sarajevo tamás méhész blackhawk sikorsky s 70 sfor

A bejegyzés trackback címe:

https://dragonnews.blog.hu/api/trackback/id/tr652083167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása