Június 4-én Taszár felé vettük utunkat. Célunk, megemlékezni Renn István főhadnagyról, találkozni a taszári repülő emberekkel, és megcsodálni az újjáépített repülő múzeumot.

 

Érdekes volt visszatérni a hazai vadászrepülés egykori fellegvárára. A mostani látvány elszomorító. Lézengő emberek, a lakótelepen, lepukkant házak és rozsdásodó kerítés mögött a repülőbázis. Nagyon kevés dolog emlékeztetett a régi szép időkre. Kicsit elmerengtem, hogy ennyire gazdag ország vagyunk, hogy elhanyagolhatunk egy ilyen bázist?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek ellenére jó volt Taszáron lenni. Találkozni régi repülő ismerősökkel, beszélgetni az elmúlt szép korszakról, beszélgetni a repülő hagyományőrzés terveiről és megemlékezni egy katasztrófát szenvedett pilótáról. A megemlékezést Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület szervezte. Egyik fő célkitűzésük, hogy megemlékezzenek az elmúlt időszak eseményeiről. Ezen a napon Renn Istvánról emlékeztünk meg és koszorúztuk meg sírját. Renn főhadnagy 1980. április 10-én géppár-géppár elleni légiharc során zuhant le a 1515 oldalszámú MiG-21PF típusú vadászgéppel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megemlékezés során Simon Róbert, Az Ég Katonái Egyesület elnöke repítette vissza a megemlékezőket harminc évvel korábba majd elhelyezték a megemlékezés virágait. A megemlékezők ezután meglátogatták a bezárt bázison lévő repülő múzeumot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekes volt végig sétálni a most már kihalt bázis útjain. A kiállított MiG-15, MiG-19 és MiG-21 vadászgépek és emlékművek mellett haladva érkeztünk az új múzeum épületbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás magáért beszél. Gond nélkül el lehet tölteni több órát is ezen a helyen, emlékezve a régmúltra és megtekinteni a magyar repülő világ ereklyéit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hatalmas munkát végeztek a múzeum dolgozói és nem egyszer a legminimálisabb támogatás nélkül. Talán egyszer mi is eljutunk odáig, hogy büszkén emlékezünk az elmúlt korok napjaira és esetleg támogatjuk is az olyan szervezeteket és intézményeket, amelyek ezzel foglalkoznak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ajánlom mindenkinek, látogasson el ide és töltsön pár órát itt, érdemes!!!

 

Taszári repülő múzeum - képekben

Szerző: sdragon  2010.06.06. 11:29 Szólj hozzá!

Címkék: repülő az múzeum ég taszár katonái mig 21 mig 19 mig 15

A bejegyzés trackback címe:

https://dragonnews.blog.hu/api/trackback/id/tr232060112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása