Talán ennek az írásnak kellett volna elsőként szerepelni e helyen, hogyan is készült az indexkép. Hanem is elsőként, de az elsők között megosztom ezt is a nagyérdeművel.    

Ez az egyik kedvenc saját képem. Több helyen visszaköszön életemben. Ez a kép háttere mobil telefonomnak, kinyomtatva is ez lóg a falamon és nem volt kérdés, hogy blogom is ezt a képet kapja index képnek.

Miért is fogott meg ez a fotó? Mind a repülőgép, mind a pilóta mind a helyszín közel áll a szívemhez.
A repülőgépet, a Magyar Légierő MiG-29 típusú vadászgépét nem kell bemutatni olvasóimnak. A Nagyvas sok embert tett repülő kedvelőé és a repülés szerelmeseinek rengeteg kellemes pillanatot és élményt adott.
A pilóta, Hegedűs Ernő alezredes, akit minden repülő ember Gegének ismer. Sajnos Gege barátom már az égi leszállópályán landol gépével és nem boldogíthat minket nagyszerű személyiségével.


Hegedűs "Gege" Ernő

A helyszín pedig a magyar vadászgépek jelenleg egyetlen szálláshelye a kecskeméti légibázis.
A szereplők és a helyszín már tisztázott, most lássuk, hogyan is rögzült ez a pillanat évekkel ezelőtt.
Dr. Toperczer István barátommal mindig is szerettük lencsevégre kapni a vadászgépeket a lemenő nap fényénél. Kísérleteztünk, melyik beállításnál látjuk vissza azt a látványt, amit szeretnénk. Ezen a napon is így tettünk. A cél néhány emlékezetes átmenetben készült fotó elkészítése. Figyeltük a környezetet, hogyan is változnak az estébe hajló fények percről percre. Egyre szebb háttér alakult ki a szemünk előtt. Lelki szemeink előtt már láttuk is az elkészülendő képet. A képet harmadolva osztja meg felül és alul egy-egy felhő réteg, közöttük a lemenő nap aranyló sugarai. Már csak valami ütős előtér kellene, de mi is lenne az igazi. Hamarosan kiderültt, az álom fotó elkészül és a fő téma sem lesz mindennapi. A hirös város repülőterének betonjáról egy MiG-29-es készül felszállni Gege irányításával. Gondolatban reménykedünk és mintha Gege olvasna gondolatainkban a HVK-t ütközésig tolja fel. Bekapcsol az utánégető és hatalmas tolóerővel gyorsítja fel a Nagyvasat. A gép elemelkedik a betonról és rutinos pilótája meredeken emeli fel a gépet. Kattognak a fényképezőgépek és végig követjük objektívünk lencséjével a dinamikus felszállást, ami zárójelben megjegyezve ma már nagyon nagy ritkaság.

Az exponálást befejezve reménykedve néztük vissza műveinket. Nyugodt szívvel láthattuk, sikerült. Elkészült a kép, ami lelki szemeink előtt már ott volt, és Gege segített a valós megvalósításban. Köszönöm, köszönjük!

Szerző: sdragon  2009.10.14. 22:16 1 komment

Címkék: kecskemét hegedűs ernő gege mig 29

A bejegyzés trackback címe:

https://dragonnews.blog.hu/api/trackback/id/tr51450853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ákyka 2014.12.20. 14:06:32

Gratulálok a képhez,nagyon szép lett!!!
süti beállítások módosítása